044. 50 taggarna från Wave action. efter en skön session vid Tollenäs

The Wave Action Story

30 years in business! 1983 den 27 april registrerade vi Wave Action HB. Starten kom efter en kortare surftripp till Biarritz samma vår för att surfa och skaffa inspiration för att börja bygga surfbrädor. I Biarittz fanns vid den tiden en shaper som var först med att använda en numerisk fräs till fomning av surfblanks. Vi hade som plan att göra ett studiebesök hos tillverkaren, men det blev istället surf, filmning och akut magsjuka efter grillad hamburgare från en strandkiosk. Det sistnämnda plus att vädret vände gjorde att vi avbröt resan och åkte hem.

Vi hade redan under ett par års tid sysslat med slakt av gamla Mistralbrädor som motivlackades och plastades i bästa hemmabyggarstil i våra föräldrars garage. Nu skulle vi dock bli professionella…..och byggde om en tidigare grisstia till att bli vår verkstad. Det fanns en importör till de kritvita Clark-Foam skummen och den helt transparenta polyesterplasten, som vi letade efter för att få den glassiga customlooken.

Men så var det där med logga: Vågsegling…….wavesailing……wave sailboards… WAVE Sailboards! Det fanns redan ett märke som kallades sig Maui Sailboards. Så fick det bli, och en stiliserad våg som symbol. Rätt genomtänkt! Men vi hade någonstans förstått att loggan skulle tryckas på silkespapper och plastas in mellan glasfiberlagren. Efter lite bläddrande i Surfer och Surfers Magazine mfl hittade vi en annons från California Silkscreen. Sagt och gjort; Vi tog kontakt, ringde upp, och lite spända och nervösa pratade med firman. Vi skickade över vårt material men deras ton var något avmätt när de meddelade att de tagit emot vårt “artwork”…….Vi gav de därför i uppdrag att ta fram en ny logga. Namnet hade vi också slipat lite på när någon spontant kallade oss för Wave Action boys. California Silkscreen erbjöd sig att göra jobbet för 1 000 $, men för det priset tryckte de även upp några kartor screentryck och klistermärken. Loggorna i våra brädor är alltså handtrycka på silkespapper från ett företag i Kalifornien! Varje år la vi en ny beställning på tryck. De flesta gjorde det mycket lättare för sig men det räckte inte för oss.

Här kommer vår berättelse i bilder

wave-action-30

 

Comments

  1. Jag minns min första Wave Action! Daterad 1988. Kjetil hade shapat den till sig själv inför en Mauiresa och jag köpte den något år eller två senare, minns faktiskt inte riktigt. Jösses vilken grafik! Siluetter av surfare i solnedgång. Älskade brädan! Red mina första down the line vågor med den i Klitmøller. Satte senare samma höst nosen i botten efter en noslansning i Apelviken. Det var början på slutet för den brädan… Kapades och limmades ihop. Dödsstöten tog den beryktade stenen i Apelviken en dag med nordvästlig kuling och lågt vatten. Jag landade på stenen och efter det sålde jag brädan skamligt billigt…
    Tack!

    1. Den brädan borde ha ett samlarvärde för den lycklige köparen. Själv har jag hängt upp min sista i taket hemma. Kanske skulle vi lansera en rikligt colorerad jubileumsmodell….eller?